www.sorsunk.net

Magyar, román, két jóbarát? –

Meglepően pozitív jelentés a védelmi tanácstól (maszol.ro)

Románia biztonsági környezetének romlásával, az ukrajnai háború elhúzódásával, s az év végi amerikai elnökválasztások kétesélyes kimenetelével magyarázta a Maszolnak nyilatkozó szakértő azt, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) példátlanul pozitív módon számolt be a magyar-román kapcsolatok alakulásáról.  Barabás T. János megjegyezte: Magyarország támogatja Klaus Iohannis NATO-főtitkári jelöltségét, a teljes jogú román Schengen-tagságot és Moldova EU-integrációját is.    

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) múlt héten közölt 2023-as jelentése meglepően hangsúlyos részt szán a magyar-román viszonynak. Ennél is meglepőbb, hogy az alkotmány szerint az ország külpolitikai- és biztonsági stratégiáját meghatározó testület előrelépést jelez kétoldalú kapcsolatokban. A dokumentum dicséri a kétoldalú kapcsolatok alakulását, pozitív párbeszédről és konkrét közös projektekről beszél.

Mivel magyarázható ez a változás, valóban előrelépés történt-e a magyar-román viszonyban? - kérdeztük Barabás T. Jánost, a budapesti Magyar Külügyi Intézet vezető elemzőjét. Szerinte a változás fő oka Románia biztonsági környezetének rosszabbodása, az ukrajnai háború elhúzódása, amit bonyolít az év végi amerikai elnökválasztások kétesélyes kimenetele.

Bukarest tisztában van Donald Trump és Orbán Viktor jó viszonyával, és politikailag nyitott akar maradni az Egyesült Államok és az Európai Parlament várható politikai jobbratolódása esetén. A román politikai elit képes hosszútávon tervezni, és az elkötelezett együttműködést választja Magyarországgal kapcsolatban, szemben egyes nyugati politikai divatokkal, amelyek hajlamosak a valóságtól elszakadt ideológiai háborúvá degradálni a nemzetközi politikát” - mondta a kolozsvári származású szakértő.

Megjelent a VÁRAD április száma

A Nagyváradon szerkesztett VÁRAD című irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat 2024. évi 4. száma most került ki a nyomdából, és ezúttal is száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót.

A lapindító Restitutio in integrum rovat a múlt rendszerben megbélyegzett bihari születésű költő, Erdélyi József (1896–1978) Lovaspóló a Vérmezőn című versét hozza előtérbe. Prózai írásokkal Zenta László, Szili István, Wessely György magyarországi, Szentgyörgyi László és P. Buzogány Árpád székelyföldi, valamint Kovács-Széles Andrea partiumi szerzők szerepelnek a lapszámban. Verssel ezúttal Lipcsei Márta, Benő Attila, Debreczeny György, Fábián Judit és Ványai Fehér József jelentkezik, továbbá Hellmut Seiler német költő, akinek a fordítója a kolozsvári Benő Eszter. 

A szám képzőművészét, Csordás Piski Ibolyát Tóth Hajnal mutatja be Újrahasznosítás, újraértelmezés, átlényegülés című írásában, de ugyanő közöl interjút Kalapács József rockzenésszel, aki erdélyi és partiumi miniturnén vett részt budapesti együttesével a romániai Cargo együttessel közösen. Lencar Péter ezúttal az Érdekvédelmi terület című filmdrámáról ír, míg Fried Noémi Lujza Megállítani Arturo Uit címmel a váradi társulat Brecht-bemutatójáról.

Helytörténeti vonatkozásúak Gurzó K. Enikő (Mi köti össze Munkácsyt Nagyváraddal?), Farkas László (A nagyváradi Vulcan-szobor avatási ünnepsége 1927-ben) és Szilágyi Gyula (Találkozásaim Tabéry Gézával) írásai. Haraji Adalbert miniesszéjében a szegénység ördögi körének megtörési esélyeit járja körül.

Minden könyvnek két szerzője van – ez alatt a cím alatt található a VÁRAD áprilisi számában egy tudósítás az egyik legismertebb kortárs román író, a több alkalommal irodalmi Nobel-díjra jelölt Mircea Cărtărescu találkozójáról az olvasókkal. Akik ezúttal is megtalálják a friss lapszámban Barabás Zsuzsa keresztrejtvényét, a megfejtés beküldésével előfizetést lehet nyerni.

A szerkesztőség e-mail címe: varadszerkesztoseg@gmail.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

Potápi Árpád János: 2024 az együttműködő nemzet éve

2024 az együttműködő nemzet éve – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára 2024. február 5-én Budapesten

Potápi Árpád János a tematikus évet ismertető sajtótájékoztatón felidézte, hogy a tavalyi Magyar Állandó Értekezleten született döntés arról, hogy az idei esztendő az együttműködő nemzet éve legyen.

Kiemelte: a külhoni magyar intézményrendszer megerősítése, támogatása mellett hangsúlyos helyen szerepel a hálózatok építése az élet minden területén, és idén ezeknek a hálózatoknak az együttműködését célzó programok megvalósítását tervezi az államtitkárság.

Potápi Árpád János szólt a külhoni magyar pedagógusok támogatásáról. Jelezte: a pedagógusszövetségek 12 ezer taggal bírnak, és ehhez jönnek még a hétvégi iskolák.

A Szülőföldön magyarul program keretében a 2022/2023-as tanévben 221 433 gyermek és fiatal részesült támogatásban. Idén is bruttó 100 ezer forintos támogatást biztosítanak a szülőföldjükön magyar oktatásban részt vevő bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, felsőoktatási hallgatóknak, közölte.

Idén is meghirdetik a pályázati felhívást az Együttműködő Nemzet Programra, a Kőrösi Csoma Sándor Programra (KCSP) és a Petőfi Sándor Programra (PSP). 2023-ban a KCSP-be és PSP-be 132 ösztöndíjas kapcsolódott be, jelezte, hozzátéve: a KCSP keretében a déli félteke diaszpóra közösségeihez február 15-én 25 ösztöndíjas érkezik kilenc hónapra.

Folytatódik a kárpátaljai szociális programcsomag: 2023-ban 11 488-an részesültek támogatásban. Továbbra is éves segítséget kapnak a magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók, egyházi személyek, újságírók, színészek, kulturális intézmények munkatársai, valamint az egyházi személyek.

Támogatják a külhoni gyermekgyógyászok részvételét az éves szakmai találkozókon, régiós és Kárpát-medencei szinten is megszervezik a külhoni gyermekpszichológusok képzését. Kitért arra, hogy új elemként családi napokat szeretnének tartani minden külhoni régióban.

Folytatódik a babacsomagok ajándékozása, az anyasági támogatás folyósítása a Kárpát-medencei igénylőinek.

A program része a Megtartó Szülőföld, folytatják a külhoni mentorprogramot, a hálózatnak már 3000 külhoni vállalkozó a tagja. Megszervezik IX. Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozóját - jelezte, hozzátéve: folytatják a régiós gazdasági fórumokat is. Az idei programelemek között szerepel Kárpát-medencei workshopok, generációváltó programok szervezése családi vállalkozásoknak. Kitért az önkormányzatok közötti együttműködésre, arra, hogy 1100 Kárpát-medencei testvértelepülési kapcsolat jött létre.

A Határtalanul! program részeként újabb diákcsoportok utazhatnak külhoni területekre. 2024-ben bővíteni kívánják a részt vevő magyarországi hetedik osztályosok számát. 2023-ban minden érvényesen pályázó diákcsoport, összesen 47 ezer diák utazását támogatni tudták és az a cél, hogy valamennyi magyarországi hetedik osztályos diák eljusson külhoni magyar területre. Megkeresik azokat az iskolákat is, akik eddig nem pályáztak a programra, mi ennek az oka és miben tudnak esetleg segíteni, hogy a diákok ilyen kirándulásokra elmehessenek – jelezte.

A Kárpát-medencei Lovas Program részeként 2023-ban 400 millió forinttal 89 lovas egyesület tevékenységét támogatták.

2024-ben is hirdetnek pályázatot lovas egyesületek támogatására. Csak az erdélyi programmal több mint 1500 gyermeket értek el tavaly -közölte. A II. Kárpát-medencei Lovas Fórum megszervezését is tervezik, támogatják a kiemelt Kárpát-medencei sportesemények megvalósítását, folytatódik a sportakadémiák működése és fejlesztése, sorolta.

Potápi Árpád János szólt arról is: idén szeretnék már a tavaszi hónapokban az összes pályázati felhívást közzétenni.

Kitért arra is, hogy minél több fiatalt szeretnének elérni, nélkülük a nemzetpolitika megvalósíthatatlan lenne. Minden régióban szeretnék elérni és megerősíteni a szülőföld megtartó erejét – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Kérdésre, hogy milyen EP-eredményre számít az RMDSZ részéről azt mondta: az RMDSZ az a romániai magyar párt, amely a magyarságot összefogja, és országos szinten a legjobban tudja képviselni. Egyetlen olyan magyar közösség sincs, amely regionális vagy országos szinten több etnikai pártot el tudna tartani, ebbe bele kell nyugodni. Ezért a romániai magyarság érdeke, hogy az RMDSZ jó eredményeket érjen el minden egyes választáson, így lesz ez az uniós választáson is – közölte, hozzátéve: rendkívüli jelentősége van a mozgósításnak, amit az RMDSZ az elmúlt időszakban jól végzett.

Arról, hogy mi a nemzetpolitika üzenete Felvidékre a közelgő szlovákiai államfő-választás és az EP-választás előtt, azt mondta: Felvidék a rossz példa, hogy ha nem valósul meg az összefogás, akkor egy 8,5 százalékos magyar közösség nem tudja elérni az 5 százalékos küszöböt. A két választás a következő fokmérője lesz a Magyar Szövetségnek, s reméli sok embert meg tudnak szólítani és el tudnak vinni a voksolásokra – közölte. (magyarszo.rs/hu)

SZEKSZÁRDI BERKENYE


5322 szavazattal a Szekszárdi Remete berkenyéjét választották meg az Év Fájának 2023-ban. Az Ökotárs Alapítvány által szervezett versenyen a győrszentiváni tölgyes lett a második 3934 szavazattal, a harmadik helyet pedig Tokaj szeretett vadkörtefája, az öreg vackor szerezte meg, 1106 szavazattal.

  Bíró László püspök, többek között arról írt levelében, hogy a szekszárdiak számára fontos hely „Mária-remete”, ahol a búcsúját tartja a város.  Maga a kegykápolna is vonzerőt jelent mind a helybeliek, mind a környékbeliek számára, a Remete-csurgó pedig sajátos emlék emlékhely, hiszen a forrás – mely már a pogány világnak is szent helye lehetett – egészen Szekszárd kezdeteihez vezet vissza bennünket – olvasható a levélben. A püspök azzal zárta sorait, úgy gondolja, hogyha a Remete-kápolna berkenyefája nyerné meg az idei Év Fája versenyt, az nagy segítséget jelentene abban, hogy ez a kedves zarándokhely ne merüljön a feledés homályába.

                                                                                                                                                     Forrás: Ökotárs Alapaítvány

                                  Laudáció

Ábrám Zoltán a Máramaros megyei Szinérváralján született 1963. december 9-én, ahol édesapja negyedszázadon át református lelkészként, édesanyja orvosnőként tevékenykedett. Szatmárnémetiben érettségizett 1982-ben, majd 1989-ben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetben általános orvosi diplomát szerzett. Egyetemista évei alatt a diáklap magyar oldalának a szerkesztőjeként harmadmagával megalapította, és három éven át irányította a marosvásárhelyi orvostanhallgatók Communitas Irodalmi Körét, amelynek ez idő alatt - a diktatúra nyomása ellenére – több mint félszáz meghívottja volt jeles erdélyi értelmiségiek köréből. 1989 decemberében az RMDSZ Maros megyei szervezete első Intéző Bizottságának a tagjává válik, a Maros megyei MADISZ első elnöke, két éven át a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége elnökségi tagja. A fekete márciusi események során Sütő Andrással és hetvenkilenced magával az elhíresült „RMDSZ-székház” ostromának szenvedője volt, amiért később Ezüst Tulipán-díjban részesült (2016). 1991-ben újságírói diplomát szerzett a budapesti Bálint György Újságíró Iskola belpolitika szakán. Írásai több mint két tucat hazai, magyarországi és határon túli lapban jelentek meg. Újságírói tevékenységéről így vallott: „értelmiségi feladatnak, a közösségnek szánt ajándéknak tartottam ezt a teljesen ingyenes  tevékenységemet, és igyekeztem a lehetőségekhez mérten egyenes és szókimondó lenni.” A Marosvásárhelyi Rádióban közölt interjúit Magyarok a nagyvilágban címmel adta ki, a Krónika napilap Szempont rovatában 2015-2018 között megjelent írásait pedig a Krónikás szempontok című könyvében. Külön kötetben köszöntötte szakmai mesterét: Csodálatos tanúságtétel. Vizi E. Szilveszternek sok szeretettel Erdélyből. Két településmonográfia (Nyárádszereda, Szentegyháza), tucatnyi szakkönyv, útleírások (Egyesült Királyság, Dél-amerikai szentháromságok), emlékkönyvek (Communitas, Misszesek voltunk) szerzője, EMKE-kiadványok szerkesztője, egyetemi jegyzetek és számos szakdolgozat szerzője és társszerzője.

1991 márciusában sikeresen vizsgázott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékére, majd a ranglétrán fokozatosan előre haladva, 2006-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozik. Közegészségtani tudományos, kutató tevékenységéért Pro Hygiéne emlékéremmel tüntették ki, tudományos tevékenységét a Lencsés György és a Pápai Páriz Ferenc díjakkal ismerték el. Mintegy két évtizeden át a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusának, kari tanácsának tagja; 2020-2021-ben dékánhelyettesi tisztséget töltött be. Lelkiismeretesen, rendszeresen kiállt a magyar nyelvű oktatásért, szókimondó tényfeltáró írásokat közölt a marosvásárhelyi orvosegyetem sorsáról.

Több szakmai és civil szervezet tagja, tisztségviselője. Az EMKE Maros megyei szervezetében és országos elnökségében betöltött tevékenysége legjelentősebb eredményei közé sorolható a marosvásárhelyi Petőfi-szobor felállítása, a Don-kanyari áldozatok emlékművének a létrehozása és húsz éve januárban megemlékezések szervezése, a székesi Bercsényi László szobor megvalósítása, valamint pelikán-szobor avatása Mezőfelében a Duna-delta munkatáborait ártatlanul megjártak emlékére, hogy Periprava, a szovjet gulágok mintájára létrehozott láger emlékezete megmaradjon a köztudatban. „Elanyagiasodott, értékeitől megfosztott, eltorzult világunkban a közművelődés szolgálata a kisebbségi sorsból származó egyfajta kötelesség teljesítésén túl gyakorta az egyén boldogságvágyának a kiteljesítését jelenti. Ki a köznek él, annak élni érdemes” – vallja egyik EMKE-közgyűlési beszámolójában.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az erdélyi, különösen a marosvásárhelyi kulturális közéletben meghatározó újságírói, tényfeltáró művelődéstörténeti, illetve szak- és közírói munkája, valamint a marosvásárhelyi egyetemen végzett kutatói-oktatói tevékenysége elismeréseként Novák Katalin köztársasági elnök asszony Ábrám Zoltán részére a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozza.

Az átadásra 2023. szeptember 12-én kerül sor Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a laudációt felolvasta 

Percze László konzul.

                                                   *

A sorsunk.net web-lap nevében tisztelettel csatlakozunk fenti laudációhoz. Nagy öröm volt számunkra, amikor – röviddel lapunk megalakulása után - a professzor Úr megtisztelt minket írásaival, és állandó szerzőnkként Blog rovatunkban azóta is  közölhetjük ezeket.  Életrajzát, pályafutását, mindezekből kirajzolódó hitvallását, nemzeti elkötelezettségét tekintve úgy érezzük, nem lehetett ez véletlen. 

Számunkra állandó megtiszteltetést jelent magunk mellett érezni őt. Köszönjük.

A sorsuk.net nevében - Dr. Kövesdy Pál főszerkesztő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Pintye Tamás web-szerkesztő. 

Prof. Dr. Ábrám Zoltán kitüntetése

Palkó Sándor László   / elhangzott Sokorópátkán az Összetartozás Kapuja avató ünnepségén.

Tisztelt Egybegyűltek!

Nagybátyám hajlott korára való tekintettel kért meg, hogy tolmácsoljam a gondolatait.

Tisztelt MAGYAROK!

Határon innen és túl.

Tisztelt Mindenki!

Először is köszönöm a meghívást.

Nagy megtiszteltetés és kicsit megnyugtató is itt állni most.

Megtiszteltetés, ezen helyen együtt lenni azokkal, akik ennek az összefogásnak az élére állva megvalósítottak egy olyan székely kaput, mely egyedülálló a maga nemében.

Köszönöm a meghívást Vajda Péternek az ötletgazdának.

Ezen a megemlékezésen meghívott vendégnek lenni MEGTISZTELTETÉS.

Kicsit megnyugtató is, hogy az anyaország nem felejti el és nem engedi elfelejteni minden magyarok  történetének LEGNAGYOBB megpróbáltatását.

KÖSZÖNÖM.

A történelem, a MAGYAROK TÖRTÉNELMÉ -nek több ezer éve alatt ilyen szűkre sohasem mérték a megmaradásunkat, mint 1920.június 4-én.

Akkor elvették nemcsak a területeink és lakosságunk 2/3-át, hanem elvették a következő ÉVSZÁZADUNKAT, a tartós újra egymásra találásunk esélyét.

MAGYAR és MAGYAR    MAGYAR és SZÉKELY közt

ÉN (A NAGYBÁTYÁM) BUKOVINAI SZÉKELYEK GYERMEKEKÉNT megéltem ezen összetartozni vágyás akaratának  MINDEN STÁCIÓJÁT.

A MI GOLGOTÁNK 1764. január 7-én kezdődött és a huszadik század közepén érte el a LEGNAGYOBB mélységét.

Albert Gábor: EMELT FŐVEL című könyve bemutatja

ezen a székelységen belül is leghátrahagyottabb SZÉKELYEK, a BUKOVINAI SZÉKELYEK azon útján:

MELY A HADIK ANDRÁS által kormányzott területekről - BÁNÁTON keresztül -  vezetett a megmaradt MAGYARORSZÁGRA.

Egy történetet szeretnék elmesélni, ami velem - NAGYBÁTYÁMMAL - történt meg a menekülés során:

            1944. SZIKICS

Ekkor már 4 éve éltek a szüleim a Bánáti Istensegítsen.  1944.októbere.

Édesapám elmondásából tudom, hogy 1944. októberében kijöttek hozzánk a szerb faluvezetés előjárói.

MEGKÉRDEZTÉK ÉDESAPÁMAT:  MILYEN ÁLLAMPOLGÁR AKAR LENNI?

Ő azt felelte:

                     "MAGYARNAK SZÜLETTEM és MAGYARKÉNT is AKAROK MEGHALNI."

Ezzel a válasszal elmentek, majd 1 óra múlva visszajöttek, azzal, hogy:

"Egy órát kap az összecsomagolásra és álljon a piactér elejébe, de a csomag nem lehet 6kg-nál nehezebb."

Befogta a lovakat és úgy mentünk le a piactérre.

A lovaskocsiról leszállították a partizánok és a csomag lecsökkentésére utasították.

     ÉDESAPÁM "NYAKAS SZÉKELY EMBER"-ként ellenállt.

Erre közölték vele, hogy elrettentő példaként a falhoz állítják és itt helyben kivégzik.

Ő megfogta a csomagokat és a falhoz állva maga mellérakta azzal a mondattal, hogy:

   "HA MEGHALOK, LEGALÁBB TUDJÁK MEG, HOGY MIÉRT?

HATAN vagyunk, ezt a csomagot nem adom, maradt ott elég."

Ekkor partizánok parancsnoka utasította a kivégzésre elszántakat, hogy  FEJEZZÉK EZT BE!

Majd szólt édesapámnak, hogy: "Palkó bácsi menjen vissza és üljenek fel a kocsira."

(DE, közben odasúgta a partizánjainak, hogy a jobbik lovat fogják ki a kocsi elől.)

Így csak lassan tudtunk haladni, a hideg esős, szeles őszi időben így értünk SZIKICS-re.

Én addigra már nagyobb megbetegedtem, torokgyíkot kaptam.

Már a gyertyát is a kezembe szorították, mivel mégcsak egyéves voltam,  hogy keresztényként haljak meg.

Ekkor az huruttól elzáródott légcsövem egy nagy köhögéssel megszabadul attól a dugótól, ami miatt fulladoztam.

Így menekültem meg ÉN és így menekültünk azokban a napokban, hetekben.

HÁT, ÍGY TÖRTÉNT.  NEHÉZ IDŐK VOLTAK.

E kapu számomra nemcsak egy "A" SZÉKELYKAPU lesz, hanem HÍD mely legközelebb hozza hozzám őseim földét és az ott élőket.

Ha egészségem engedi rendszeresen meglátogatom e - SZÁMOMRA - szent helyet.

Köszönöm a figyelmet.

Köszönöm az ÖSSZETARTOZÁSUNK!

ÉLJEN MAGYARORSZÁG!  ÉLJEN ERDÉLY!        

Felavatták a nagybányai művésztelep alapítóinak szobrát Nagybányán

Erdély  2023. május 12., 18:05

Fotó: RMDSZ/Facebook

A nagybányai művésztelep alapítóit - Hollósy Simont, Réti Istvánt, Iványi-Grünwald Bélát, Thorma Jánost és Ferenczy Károlyt - ábrázoló szoborcsoportot avattak pénteken Nagybányán, az erdélyi város régi főterén.

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotását eredetileg két évvel ezelőtt, a művésztelep alapításának 125. évfordulóján szerette volna felállítani a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Költségeit azonban csak 2021 végén sikerült belefoglalni a városi költségvetésbe, így késett az avató.

A város régi főterén felállított alkotás Hollósy Simonnak, Réti Istvánnak, Iványi-Grünwald Bélának, Thorma Jánosnak és Ferenczy Károlynak állít emléket. A bronzból készült, életnagyságúnál nagyobb alakok nem állnak talapzaton és a művésztelep felé vezető Híd utcára néznek.

A pénteki szoboravatón mondott beszédében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnökhelyettese a művésztelep alapításának körülményeit idézte fel, és rámutatott, hogy több évtizedes létezése alatt nem csak létrehozta a magyar modern festészetet, de értő közönségét is megteremtette, a közízlést, a művészetről való gondolkodást is átformálta. "Olyasmi történt Nagybányán, amire korábban nem volt példa a magyar művészeti életben - kimagasló tehetségű emberek egy helyen, azonos művészeti ideákat, célokat követve alkottak. Sokat és nagyot. Meghatározót" - idézte az RMDSZ hírlevele Kelemen Hunort (…)

A Maszol hírportál beszámolója szerint a szoboravatón Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja is felszólalt, aki úgy vélte, hogy a nagybányai szoboravató útmutató a jövő generációinak is. Kiemelte, hogy a kezdeményezést politikai színezettől vagy nemzeti hovatartozástól függetlenül támogatták, így szerinte a közös ünnep "friss levegőt jelent abban a világban, amiben sokszor műport lélegzünk". "A nagybányai művésztelep egy olyan közös nevező, amire románok és magyarok joggal büszkék" - idézte a vezető konzult a Maszol.

A hírportál szerint Pap Zsolt István alpolgármester úgy fogalmazott, nem kérdés, hogy az alapítók szobrának méltó helye van Nagybánya főterén, és emlékeztetett arra, hogy a szoborállítás régi vágya a helyi közösségnek. Catalin Chereches polgármester azt emelte ki, hogy el kell ismerni a közös értékeket, a pozitív példát, azokat, akik hírét vitték a városnak a világban.

Az 1896-ban alakult nagybányai művésztelep óriási jelentőségű a modern magyar képzőművészetben. Tagjai közül egyedül Hollósy Simonnak van szobra Erdélyben, két éve állították szülővárosában, Máramarosszigeten.

A 120 ezer lakosú Nagybányán a lakosság mintegy tíz százaléka magyar nemzetiségű.

                                                                                                                                         (Székelyföld ma, részletek)

Tisztelt Címzett!

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a „G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ nevében ez úton  tájékoztatom, hogy

2023. május 15-e és 17-e között

„Szatmári  megemlékezések évfordulók jegyében”

címmel  születésük és haláluk kerek évfordulója alkalmából

Páskándi Géza költő-, dráma- és prózaíróra,

Szilágyi Domokos költőre, esszéíróra,

Dsida Jenő költőre,

Markovits Rodion prózaíróra

és Jakabffy Elemér folyóirat-szerkesztőre, kisebbségpolitikusra emlékezünk.

             Üdvözlettel: Muzsnay Árpád                              Szatmárnémeti, 2023. május 2.

Ki a köznek él, annak élni érdemes

Az unitárius egyház tanácstermében került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület országos elnöksége által adományozott oklevelek átadására. Több mint két évtizeddel ezelőtt ez a helyszín adott otthont a két díjazott tárgyi kiállításának, mely a világháborús (doni) áldozatoknak állított emléket. Azóta évről évre megemlékeztek az EMKE szervezésében, és Erdélyben nemcsak kezdeményezői, hanem hűséges ápolói voltak a doni emlékezetnek. Ábrám Zoltán, az EMKE területi alelnöke adta át az okleveleket az egyesület jelszavának kíséretében: “Ki a köznek él, annak élni érdemes.”

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület oklevelet adományozott Berekméri Árpád-Róbert történésznek, levéltárosnak, „a második világháború erdélyi vonatkozásai kutatójának, a doni áldozatokra való megemlékezések szervezésében kifejtett tevékenysége iránti elismerésül”, valamint Benkő József történésznek, hagyományőrzőnek, „világháborús tárgyi magángyűjtemény létrehozójának, a doni áldozatokra való megemlékezések szervezésében kifejtett tevékenysége iránti elismerésül”. Laudációt mondott Spielmann Mihály és Nagy László, korábbi EMKE-oklevelesek. Az EMKE alelnöke mecénás oklevelet adott át – és egyúttal méltatta -  Jeremiás László vállalkozónak, az Optica-Optofarm Kft. létrehozójának „a magyar közösségi, közművelődési élet támogatása érdekében kifejtett tevékenysége iránti elismerésül”. A családias rendezvényen Henn János színművész Székely János verseit tolmácsolta.                                                                                                                         DR. ÁBRÁM ZOLTÁN               

KÖZLEMÉNY

Tőkés László Kárpátalján járt

2023. április 22-én Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében részt vett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 33. tisztújító közgyűlésén.  Az ukrán rezsim feketelistáján szereplő, önkéntes száműzetésben élő Brenzovics László elnök kényszerű távollétében az érdekvédelmi szervezet Barta József alelnök irányításával tartotta ülését, mintegy 200 területi küldött elszánt és méltóságteljes részvételével. Az elnök a jelentését videoközvetítés útján tartotta meg.

A meghívott vendégek sorában köszöntőbeszédet mondtak – többek között – Tőkés László, az EMNT elnöke, Gál Kinga európai képviselő, a Fidesz alelnöke (videó útján), Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, Turos Lóránd szenátor az RMDSZ nevében, Köteles László, a Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség alelnöke, valamint Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyarbarátnak számító elnöke.

Tőkés László beszédében testvéri szolidaritását fejezte ki a kimondhatatlan megpróbáltatásokat szenvedő Ukrajna egész népe, kiváltképpen pedig a kárpátaljai magyarság, Románia állampolgáraként ugyanakkor az ukrajnai románok, továbbá a hontalanság útját járó, több milliónyi menekült iránt. Tavalyi kárpátaljai látogatásait felidézve, külön is szólt arról a páratlan testvéri együttérzésről, mely a háborút szenvedő és az országból elmenekülni kényszerülő ukránok, köztük is pedig a szenvedő magyarok iránti odaadó segítségnyújtásban nyilvánul meg. Jelképes ajándék és erkölcsi támogatás gyanánt mutatta fel és nyújtotta át a közgyűlésnek azt az angol nyelvű becses könyvet, mely Struggle for survival (Küzdelem a túlélésért) címen  az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának (Platform of European Memory and Conscience) kiadásában röviddel ezelőtt jelent meg Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő előszavával, jeles kárpátaljai szerzők tollából, s amely az Ukrajnában élő magyar közösség sanyarú helyzetét és fennmaradásáért vívott harcát mutatja be a nemzetközi nyilvánosság előtt. A Platform, melynek védnöki testületében Tőkés László is helyet foglal, Szilágyi Zsolt romániai vezetőségi tag javaslatára és közreműködésével adta ki a kárpátaljai közösségünk védelmére szolgáló kiadványt.

Az EMNT elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy amikor beköszönt a béke, az ukrán állam felülvizsgálja és módosítani fogja a kisebbségeit súlyosan diszkrimináló kisebbségi, tanügyi és médiatörvényeket, és ezáltal az európai integrációja útjában álló ezen akadályokat is elhárítja. „Távozz tőlem, Sátán!” – idézte a püspök Jézus szavát, aki egyedül késztetheti meghátrálásra a háborúskodó ördögi gonoszság sötét erőit. A kárpátaljai magyar közösség legfőbb feladata a szülőföldjén való megmaradás – idézte a KMKSZ nemes célkitűzését, reményét és jókívánságát fejezve ki az iránt, hogy Verecke honfoglaló népe valóban meg fog maradni ősei szállásterületén.

A KMKSZ végezetül megválasztotta tisztségviselőit. Brenzovics László elnök újabb három évre nyerte el a Szövetség maradéktalan bizalmát.

Nagyvárad, 2023. április 24.   Tőkés László  EMNT-elnök  sajtóirodája                                                      

Lázár János közlekedési minisztert kérdezte a Krónika riportere

        2023. március 3. (Néhány részlet, szerkesztett szöveg)

Magyarország a Budapestet Kolozsvárral is összekötő gyorsvasúti rendszer kiépítéséről szeretne tárgyalásokat kezdeményezni a román kormánnyal – nyilatkozta kolozsvári látogatása során a Krónikának Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Elmondta, a magyar kormány arra törekszik, hogy a folyamatban lévő határon túli beruházásokat be lehessen fejezni, új projektekre azonban az idei költségvetés nem ad lehetőséget. Szerinte Erdély, Románia „címervárosaként” Kolozsváron robbanásszerű a gazdasági, társadalmi fejlődés Felkereste az RMDSZ kolozsvári szervezetét megbeszélést folytatott a történelmi magyar egyházak vezetőivel, ellátogatott a Házsongárdi temetőbe, a Szent Mihály-templomba, este pedig magyar egyetemi hallgatókkal beszélgetett a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

Lázár János Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából érkezett Szatmárnémetibe, a Szilágyságba és Kolozsvárra, hogy számba vegye a magyar közösségek vagy a történelmi egyházak által anyaországi finanszírozásból végrehajtott beruházásokat, és segítséget nyújtson ezek befejezése érdekében. „Számos rendezetlen ügyünk van, ami részben kormányzati ígéret vagy éppen folyamatban lévő beruházás, amely az infláció és a háború miatt jelentős mértékű áremelkedésen mentek keresztül, emiatt kompenzálnunk kell a hiányzó részeket. Jó néhány olyan beruházás fut Erdély-szerte, amelyet a magyar kormány támogatott, ezek elkezdődtek, de jelen pillanatban forráshiányosak, vagy konkrétan ígéret született ezekre, de nem valósultak meg”

A tárcavezető elmondta, a támogatáspolitika terén első lépés „lezárni a múltat”, a megtett ígéreteket megpróbálja teljesíteni a magyar kormány, és minden, folyamatban lévő beruházást korrektül sikerüljön befejezni. Ugyanakkor gondoskodni kell a szervezetek, struktúrák, intézmények zökkenőmentes működtetéséről, az oktatási – középiskolai, egyetemi – finanszírozásról, családtámogatásról, óvodaépítésről, ami szerinte legalább olyan fontos, mint az, hogy mennyit épít a külhoni területeken az anyaország. Ugyanakkor Magyarország a 2023-as költségvetés tekintetében nincs abban a helyzetben, hogy jelentős új beruházásokba fogjon, elég a folyamatban lévő fejlesztések befejezése. „Ha ezeket befejezzük 2024-ben, akkor gondolkodhatunk arról, hogy 2025-26-ban miket fogunk csinálni. Ez a realitás, erre kell mindenkinek készülni. A kérdésre, mi a véleménye az immár kivitelezővel is rendelkező kolozsvári metróprojektről, Lázár János előrebocsátotta, nagy hiba lenne részéről, ha a magyar kormány minisztereként, vagy magyar állampolgárként venné a bátorságot, és beleszólna az erdélyi magyarság, Románia ügyeibe. Elárulta, azt tapasztalja ugyanakkor, hogy Kolozsvár dinamikusan fejlődő város, Erdély, Románia „címervárosa”, amelyben szerinte robbanásszerű a gazdasági, társadalmi változás, fejlődés. „Ezt nyilvánvalóan le kell követni közlekedési infrastruktúrával…

Magyarország szeretne gyorsvasút-programot indítani Közép-Európában, mégpedig a kincses város bevonásával. Közölte, a Budapestet Belgráddal összekötő gyorsvasútvonal 2024-25-re tervezett befejezésével párhuzamosan kötöttpályás nagyberuházást kezdeményeznek a magyar hatóságok. „Azért lobbizom a kormányzatnál sok más itteni barátommal együtt, hogy megvalósulhasson egy Budapest–Kolozsvár-gyorsvasút. Ez részben azon múlik, hogy a két vasúti infrastruktúra, a két kötöttpálya miként egyeztethető össze, részben pedig hogy milyen együttműködést tudunk kialakítani a román és a magyar közlekedési minisztérium között”… Úgy véli, érdemi minőségi javulást eredményezne Magyarország és Románia együttműködésében, ha három és fél óra alatt meg lehetne tenni a Budapest és a kincses város közötti távolságot vasúton. A krónika emlékeztetett, hogy a román hatóságok megbízásából a kivitelező már nekilátott a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki-vasútvonal 166 kilométeres szakasza korszerűsítésének és villamosításának, ami a tervek szerint lehetővé tenné, hogy a személyvonatok 160 kilométeres sebességgel közlekedjenek óránként. Ennek kapcsán elmondta, valóban beindult a fejlesztés, csak az a kérdés, hogy ez a vasútvonal mennyiben gyorsítható még, milyen további kapacitást bír el…

Megerősítette, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által nemrég aláírt kormányrendelet erre az évre 14 millió eurót, jövőre pedig ugyanekkora összeget irányoz elő a szatmárnémeti Pannónia Szálló helyreállítására. A patinás, ám mára leromlott állapotú épületet 2018-ban vásárolta meg a magyar állam tulajdonában lévő Manevi társaság, amely azonban ígérete ellenére nem újította fel. „Mindennek annyi az értéke, amennyit adnak érte. Nekünk, magyaroknak ezek az épületek többet érnek, mint másnak, érzelmi elköteleződésünk van eme épületek iránt, számunkra ez presztízskérdés” Elismerte, volt törekvés a magyar állam részéről a kolozsvári New York Szálló (ma Continental) megvásárlására, ám jelenleg ez nincs napirenden.

Tőkés László a forradalom évfordulóján megköszönte a temesváriaknak, hogy kiálltak mellette

Magyar Nemzet
Forrás: MTI  2022.12.15. 18:24 
Tőkés László a forradalom évfordulóján megköszönte a temesváriaknak, hogy kiálltak mellette

A háláját fejezte ki Tőkés László a temesváriaknak a romániai kommunista diktatúrát megdöntő, 1989-es forradalom kezdetének 33. évfordulóján tartott temesvári sajtótájékoztatón, hogy amikor hívta őket, összegyűltek körülötte, és azért is hálás, hogy amikor a biztonságukat féltve elküldte őket, ott maradtak.

A lelkész azokra a vádakra reagált, amelyek szerint nem vállalta a felkelés szellemét 1989. december 16-án, hiszen többször is hazaküldte a református parókia előtt tüntető tömeget.

Elmondta: nagy elégtétel volt számára látni a szolidaritástüntetést, amely a személye és a temesvári református gyülekezet mellett kialakult. Ugyanakkor felelősséget is érzett az összegyűlt emberekért, nem szerette volna bajba sodorni őket, féltette az életüket, a biztonságukat. Ott állt előtte Újvárossy Ernő munkatársának példája, aki máig tisztázatlan körülmények között tűnt el 1989 szeptemberében, majd a holttestét két nappal később, egy Temesvár melletti erdőben találták meg.

Hozzátette: arra nem számított, hogy a tiltakozásuk megdönti a Ceausescu-diktatúrát. Ezért küldte haza a tiltakozókat.

A felelősség az én vállamon volt, hiszen én hívtam ide a híveimet.  Ennek a felelősségnek a tudatában, látván, hogy nem tudom már ellenőrizni a tömegnek a megnyilvánulásait, kértem, hogy menjenek haza   – jelentette ki.

Úgy vélte azonban hogy Isten akarata teljesült abban is, hogy az emberek nem hallgattak rá, és nem mentek haza.

Én magam ilyen forgatókönyvet nem tudtam volna írni azokban a napokban. Ma is elismeréssel tartozom azoknak, akik a forradalmi mozgalmat elindították

– jelentette ki Tőkés László.

Romániában 1989. december 15-én indult a Tőkés László melletti szolidaritástüntetés, amely december 16-án Ceausescu- és kommunizmusellenes tüntetéssé alakult. A kommunista hatóságok december 17-én a népbe lövettek, 20-án azonban a hadsereg már fraternizált a tüntetőkkel. A népfelkelés december 21-én terjedt át több erdélyi városra és Bukarestre. Nicolae Ceausescu kommunista diktátor hatalma 22-én dőlt meg.

A rendszerváltás évfordulója nem számít hivatalos ünnepnek Romániában. Temesváron december 16–20. között, Bukarestben december 21–22-én tartanak hivatalos megemlékező rendezvényeket a helyi és állami hatóságok.

EMLÉKKŐ ÉS EMLÉKHELY AVATÁS


A GYŐRI ERDÉLYI KÖR, fennállásának 33. évfordulóján, emlékkövet és emlékhelyet avatott, fel.

2019-ben megálmodott tervünk vált valóra, hogy nyomot hagyjunk magunk után és egy olyan teret alakíthassunk ki, ahol találkozhatunk és akár rendezvényeket is tudunk szervezni.

2022 október 14. a Győr Rózsák-terén, 15 ó.-kor, egy kis változatos műsorral egybekötve avattuk fel a faragott, feliratos, 3 tonnás Erdélyből hozott márványkövet.


A megnyitó beszédet Pintye Tamás (elnök) fogalmazta meg:

Szeretettel köszöntöm Győr város vezetését, meghívott vendégeinket, testvérvárosaink képviselőit, egyesületi tagjainkat, barátainkat.

Hosszú, göröngyös utat tettünk meg az Erdélyben tomboló diktatúrát követően. Az áttelepültek, a menekültek keresték, majd sorra megtalálták új hazájukat. Nem mentük nyugatra meggazdagodni, hanem itt maradtunk, magyaroknak maradni, gyermekeinket az anyaországban felnevelni. Magunkkal hoztuk értékeinket, hagyományainkat, szakmánkat, tudásunkat, és mindezt az új haza érdekében akartuk-akarjuk felhasználni.

Magyarország elsőként bejegyzett erdélyi egyesülete a GYEK,  2019-ben volt harminc éves.  A jubileumot igyekeztünk méltóképpen megünnepelni, és azt egy fotókkal teli jubileumi kiadvánnyal koronáztuk meg. Ahogyan a kiadványunk címe „Voltunk-leszünk” is kifejezi: szilárd bennünk a belső kényszer, hogy nyomot hagyjunk magunk után.  Ehhez kapcsolódott az elhatározás, hogy utóbb egy találkozóhelyet alakítsunk ki a szabadtéri rendezvények részére. Köszönjük polg . m. Úrnak, és a városvezetésnek a segítségét, hogy e helyet részünkre biztosította.  Egyben szándékunkat fejezzük ki, hogy e helyet a jövőben továbbfejlesszük.

Legyen ez a faragott, feliratos kő annak jele, hogy létezünk, és további céljaink vannak. Hiszen az erdélyi szellemiség lényege a magyarságtudat őrzése és továbbadása a fiatalabb generációknak.

Rövid köszöntőmet e kőhöz kapcsolódó, ide illőnek érzett egyik régebbi versemmel szeretném befejezni.               

K Ő

Beléd botlani nem tanácsos
Te keményen ellenállsz,

Fájdalmat is okozhatsz,

Ha az ember nem vigyáz.


Szilárd vagy, mint a szikla,

Erősen tartod magad,
Konokul őrzöd helyedet

És nem hátrálsz, bár rúgnak.


Lehetsz kerek, szögletes
Repedt, hasadt, kopott
De neked ott kell lenned

Mert így van értelmed.


Vándor megáll melletted

Rád is ülhet, ha fáradt
Fel is vehet, ha kellesz
Valamire neki jó lehetsz.


Nézd a követ, ő néma

De szemlélője e világnak,

Ő mesélhetne oly sokat
Fülelj jól, talán érted.


Ha megérted, nem hiába
Jöttél te is a világra
Hisz életed is válhat Kővé,     ha lelked árva!Győrött, a Simor János püspök téren felavatták a Székely himnusz emlékművet, mely Csaba királyfit ábrázolja.

   Dr. Dézsi Csaba András polgármester felidézte a székely himnusz születésének és elterjedésének történetét, beszélt arról, hogy apai ágon ő is erdélyi származású. A helyszínre pedig azért esett a választás, mert a gyönyörű platánfák alatt, a tér közepén állva olyan, mintha egy kápolnában lennénk. Mi, magyarok akkor maradhatunk meg magyaroknak, ha összefogunk és együtt mozdulunk, együtt gondolkodunk itt, ezen a területen, amit őseink elfoglaltak. Hiszen az egyetlen nép, akinek érdeke és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, azok mi, magyarok vagyunk!”

   A székely himnusz szövegét Csanády György (1895–1952), zenéjét Mihalik Kálmán (1896–1922) szerezte száz évvel ezelőtt. Az alkotás ünnepélyes átadására a zeneszerző, Mihalik Kálmán halálának századik évfordulóján, szeptember 6-án került sor. Az emlékmű állításának aktualitása még, hogy a székely himnusz idén került be a magyar örökségek közé.

   A Győri Erdélyi Kör kezdeményezésére már tavaly szerették volna méltón megünnepelni a himnusz századik születésnapját, de a járvány és egyéb tényezők miatt ez nem volt lehetséges.

Pintye Tamás, a kör vezetője lapunknak elmondta, az ő ötleteik alapján, a polgármester támogatásával született meg a döntés a szobor felállításáról. A székely himnusz kapcsán pedig arról beszélt, hogy a himnusz terjedéséért és kultuszáért sokat tettek a hazánkban működő erdélyi körök. „Az országos szövetségünk itt Győrben alakult meg 1991-ben. Emlékszem, a kezdeti években, 1989–90-ben még kissé félénken énekeltük, nem tudtuk, hogy az anyaországiak hogyan fogadják. Aztán pár év után már országszerte egyre jobban elterjedt. Mi pedig, győri erdélyiek, 1989 óta őrizzük a székely himnusz kultuszát, immár 33 éve. Nemzettörténetünk kiemelkedő részét képezi, annyi hányattatás, küzdelem, a leszakított-elszakított – akár tömbben, akár szórványban élő – magyarság integrálása, nemzeti kormányunk több évtizednyi erőfeszítésének köszönhetően. Ma már a világ minden sarkában felhangzik a magyar himnusz után a székely himnusz is” – fogalmazott Pintye Tamás.

A szobrot Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Az alkotó a mitikus Csaba királyfi alakját választotta, aki végiglovagol a Tejúton, aki népének, a székelyeknek mindig segítséget nyújt. Alakja megjelenik a székely himnuszban, ahogy a szikla is, melyre, mint talapzatra, a bronzszobrot tervezte a művész.


A kőtömb elejébe vésték a Csaba királyfi feliratot székely rovásírással és latin betűkkel (magyarul), valamint az oldalára a székely himnusz első versszakát:

                    Ki tudja merre, merre visz a végzet,
                    Göröngyös úton, sötét éjjelen.
                    Vezesd még egyszer győzelemre néped,
                    Csaba királyfi, csillag ösvényen.

                    Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
                    Népek harcának zajló tengerén.
                    Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
                     Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk.

Maga a kőtömb csaknem 8 tonna, 1,5 méter magas, ezen foglal helyet a 2,3 méteres bronz alkotás. „A gazdag magyar mondakör, a valós motívumok jelennek meg az alkotáson. Csaba királyfi egyik kezén egy totemállatot, egy turulmadarat tart, amely hozzátartozik népünk mondaköréhez, ezzel együtt a székely himnuszhoz is. Csaba királyfi bal keze az életfás, palmettás díszítésű, övéről lelógó kardján pihen, fegyverzetét honfoglalás kori motívumok díszítik. Az övet csodaszarvasos veretek díszítik, tarsolylemezén az életfa motívum szerepel. Mellkasát lemezes bőrvért fedi, közepén az „Emese álma” legenda a nagyszentmiklósi kincs ábrázolása alapján.

Csaba királyfi legendáját dolgozták fel, Bende Ildikó színművész, Hegedűs Béla hegedűs és a Rábca Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésével.


vitéz Kiss-Surányi Csilla törzskapitány                 

Tudósítás a Szilágyságból

A nevem Thököly Vajk, szilágysagi költő.


- Már több mint húsz éve írok verseket, ezt eddig hat könyvben jelentettem meg, és a verseim több mint harminc előadó megzenésítette, a Fölszállott a páva előadóitól kezdve neves magyar rock zenekarokig. A mai felgyorsult világban az emberek már egyre kevesebben olvasnak verset, érdeklődnek a kultúra iránt, ezért Fábián Zoltán előadóművész barátommal úgy gondoltuk, hogy a dalt, a verset, a kortárs hangot elvisszük mi az embereknek. Így született meg egy egyedi akusztikus -zenés irodalmi műsorunk, előadásunk.Csak a tavalyi évben több mint negyven helyszínen szolgáltunk kicsi falvaktól kezdve nagy városokig.  Ha lenne rá igény szívesen elmennénk az Önök vidékére, községébe, városába is. Csatoltam videókat, képeket, médiatartalmakat,Tv és rádió riportokat, leírást magunkról Önnek, hogy lássa kik is vagyunk és milyen értékeket képviselünk, hordozunk, de az interneten a közösségi oldalakon, is elérhetők verseink, dalaink.

Jó szívvel tudom ajánlani ezen akusztikus-zenés, verses kulturális műsort Fábián Zoltán saját dalaival, és megzenésített verseimmel, jómagam pedig költeményeim szavalataival. Ezenkívül mivel ezen évben Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulójára is emlékezünk, az Ő gondolatai is felcsendülnek mint versben, mint dalban műsorunkban.  Hiszem, hogy terápiával szolgálunk az emberi léleknek. Azért is tartom e küldetést, szolgálatot fontosnak, mert én is és Fábián Zoltán is olyan emberi értékeket hordozunk szívünkben, dalainkban, verseinkben, amelyekre a mai felgyorsult, sokszor önmagából kiforduló világban szükség van. Mert egy kicsit reményt adnak, egy kicsit megerősítik hitünk, gyökereink, múltunk, jelenünk, jövőnk.

Előadásunk megállja a helyét, templomban, kulturális központban, iskolában, vagy bármilyen színpadon, ahol igény van a magyar kortárs kultúrára.

Kérem nézze meg képeink, videóink és tiszteljen meg válaszával.

Elérhetőségünk Thököly Vajk 0040740526620 (Szilágyzovány) thokolyvajk@gmail.com

                          Fábián Zoltán  0036203827503 (Kosd)   fabianzoltan87@gmail.com

A székelyek lehessenek székelyek – kezdeményezi az RMDSZ a népszámlálási kérdőív módosítását

- a Maszol.ro portálról

A székelyek lehessenek székelyek – kezdeményezi az RMDSZ a népszámlálási kérdőív módosítását

- a Maszol.ro portálról

A székelyek lehessenek székelyek – kezdeményezi az RMDSZ a népszámlálási kérdőív módosítását

- a Maszol.ro portálról

A székelyek lehessenek székelyek – kezdeményezi az RMDSZ a népszámlálási kérdőív módosítását

- a Maszol.ro portálról
Olvassátok el, mi minden kiderül az oltakozás őrületről és a WHO befolyásoló magatartásáról:     vakcinaháboru

Közben folynak a perek a vakcinagyártó cégek, biolaborok ellen, de erről a média hallgat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán hivatalosan is kérelmezi a 2022-es népszámlálás kérdőívének módosítását, mégpedig úgy, hogy a nemzetiségre vonatkozó kérdésre adható válaszok között a magyar mellett alkategóriaként megjelenjen a székely és a csángó regionális identitás is – tudta meg a Maszol. A politikust annak kapcsán kérdeztük, hogy az utóbbi napokban heves vita alakult ki a kérdésről főleg a közösségi médiában. Kelemen Hunor hangsúlyozta: a népszámlálási kérdőív még csak egy tervezet, amely módosítható, úgy is kell kezelni.

Az RMDSZ 31 esztendeje egy olyan romániai egységes magyar társadalmat épít, amely föl tudja mutatni mindenféle tekintetben azt, hogy teljes értékű közösség és a román állami intézményekkel kiépített viszonyát is ennek függvényében lehet alakítani. „Természetes az, hogy ezen az egységes romániai magyar társadalmon belül vannak különböző regionális identitások. Mi az elmúlt harminc évben és az én RMDSZ-es mandátumom ideje alatt is nagyon hangsúlyosan a regionális identitások megerősítése mellett voltunk és vagyunk, ugyanis ezeket nagyon fontos komponenseknek tartom a nemzeti identitáson belül” – mondta el a Maszolnak Kelemen Hunor. Hozzátette, számtalan olyan kezdeményezésük volt, amellyel éppen a regionális identitásokat próbálták megerősíteni.

Megváltoztatják a kérdőívet, hogy székely lehessen, aki az akar lenni

„Akkor, amikor népszámlálásról van szó, attól féltünk mindig, hogy a magyar népességbe nem számolják bele esetleg azokat, akik a regionális identitásukat vallják meg. Ez a félelem valós félelem volt a mi esetünkben is, a próbanépszámláláson is felmerült, hogy a székelyeket nem fogják a magyarokhoz hozzászámolni. Most van egy tervezet a népszámlálási kérdőívről, amely még nem végleges, tehát változni fog, és ebben a magyar nemzetiségnél nincsen alkategória” – húzta alá az RMDSZ elnöke.

- a Maszol.ro portálról

Csinód, 2022. Nagyboldogasszony ünnepén

HÉT ÉVES A CSINÓDI ÖKUMENIKUS  KÁPOLNA

Hét esztendővel ezelőtt 3 hónap alatt magyar összefogás eredményeként a csinódi kertünkbe Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére egy ökumenikus csutak- kápolnát építettünk. Ezt a különleges épületet nemcsak a 2014-ben történt balesetem utáni felépülésem okán megfogalmazódott hálaérzetből emeltük, hanem engesztelési céllal és közösségi jövőépítő szándékkal is.

Álomban kapott égi üzenetet teljesítettünk azzal, hogy három hónapon át a családom mindenik tagja a kápolnaépítésnek szentelte az idejét. A építésre buzdító üzenet nem tartalmazta azt, hogy a kápolna milyen legyen és pontosan hol álljon. Mivel mi protestánsokként költöztünk fel egy római katolikus csángók által létrehozott havasi tanyavilágba, úgy gondoltuk, hogy ennek a kápolnának felekzetek felettinek kell lennie. Az Úr mindnyájukat megáldott teremtő erővel. Nekünk ahhoz adott elegendő hitet és erőt, hogy egy olyan kápolnát építsünk, amelyik minden  magyar embernek utat mutathat Isten felé.

A kápolna megváltoztatta az életünket. Általa elfogadókká és befogadókká váltunk, hiszen napi rendszerességgel érkeznek a kertünkbe zarándokok a Kárpát-haza és a Világ minden tájáról. Mindennapjainkban a zarándokok fogadása felülír minden más családi programot, ugyanis mi EGY urat szolgálunk. 

A hét esztendő alatti szolgálatunk alatt nagyon sok kegyelemben volt részünk. Ezek közül most kiemelek hetet:

-         Boldogasszony állandó jelenléte

-         Új emberi kapcsolatok az életünkben

-         Harmadik gyermekünk megszületése–vándorbölcső program elindítása

-         Megtérések a kápolnában

-         Gyógyulások, gyermekáldások - élő szív megjelenése a gyertyalángban

-         Az ÉLŐ HIT ÚTJA 7 stációval (2020)

-         Szent Pio jelenléte a kápolnában

ww.uzvolgye.hu                                          Sepsiszéki Nagy Balázs

A születésnapra több mint 2oo székelyföldi és magyarországi lélek gyűlt össze, többségében római katolikusok, de szép számban reformátusok és unitáriusok is. Miseszolgálatot végzett Kutasi Attila paksi plébános, áldoztatott Farkas Zsombor tisztelendő. Gitáron játszott Dani Mária zenetanár.

Köszönet érte!

BLU201205-7807-1810